Pellavalakanat vs puuvillalakanat

Olin pitkään haaveillut ostavani valkoiset pellavalakanat. Juuri sellaiset kuin kaikkien sisustuslehtien muhkeisiin vuoteisiin oli pedattu rennon huolettomasti.

Jokin syysilta vuoden takaa vertailin verkkokauppojen pellavalakanavalikoimia, ja löysin kuin löysinkin sopuhintaan parin tilattavaksi. Petasin ne sänkyymme ja rakastuin välittömästi. Kun lakananvaihtopäivä lähestyi, niin varmistin että pellavalakanat saataisi pian pestyä ja uudelleen pedattua sänkyymme. Muut lakanaparat jäivät kaapin nurkkaan tarpeettomina lojumaan, sillä valkoiset pellavalakanat olivat ryppyisyydestään ja pölyisyydestään aina vain suosikkini.

Timo oli eri mieltä. Hän ei oikeastaan pellavalakanoistani piitannut. Luulen niiden jopa hieman ärsyttäneen häntä. Liukas untuvatäkki kun ei meinannut millään pysyä paikallaan lakanan sisällä. Yö toisensa jälkeen peitto oli mytyssä lakanan nurkassa ja talviöitä oli lopulta lämmittämässä vain ryppyinen pellavalakanan lutru.

Kyllähän niitä pitää rakastaa, nehän ovat pellavalakanat! Vai pitääkö sittenkään?

Oikeastaan olin itsekin alkanut ärsyyntymään lakanoiden ryppyiseen ryhdittömään kankaaseen  ja valumiseen peiton päältä. Mutta kukapa sitä nyt myöntäisi, kun vihdoin oli raaskinut hankkia haluamansa.

Hankin eräällä kauppareissulla pellavalakanoiden rinnalle vaaleansiniset puuvillalakanat. Pian huomasin, että pellavalakanat alkoivat jäädä ja puuvillalakanat olivat yhä useammin pedattuna sänkyymme. Silmänikään eivät enää kutisseet eikä nenäni vuotanut samaan tapaan, kuin pölyisistä pellavalakanoista herätessäni. Silloin tajusin, että minun on etsittävä laadukkaita puuvillalakanoita ja panostettava niihin. Minun tulisi hankkia 3 paria valkoisia lakanoita ja luopua kaikista muista.  Kolmeparia samanlaisia lakanoita riittäisi oikein hyvin koko perheen lakanatarpeeksi, eikä kaappiin jäisi enää lojumaan käyttämättömiä lakanapareja.

Puuvillalakanoiden valikoiman sijaan aloin ensin tutustua laadukkaan puuvillan saloihin. Herkkäihoisina ja pölyallergisena olisi tärkeää, että hankkimani lakana olisivat laadukkaat, eikä pitkäikäisyydestäkään tietenkään haittaa olisi.

Mistä sitten tunnistaa laadukkaan puuvillalakanan?

 • Mitä laadukkaampaa puuvilla on, sitä pitkäkuituisemmasta puuvillasta se on valmistettu. Aidosta egyptiläisestä puuvillasta tehdään kaikista hienoimmat petivaatteet. Laadukkaan puuvillalakanan pinta on sileä ja tiivis.
 • Korkealaatuisen puuvillakankaan lankatiheys on vähintään 200 TC. Tyypillisen ”peruslakanan” lankatiheys on 20-40 TC, minkä vuoksi lakana ei kestä pitkään ja nyppyyntyy helposti.
 • Valitessaan luomupuuvillaa välttyy kaikista haitallisimmilta kemikaaleilta.
 • Laadukas lakana on ommeltu siististi ja viimeistelty huolellisesti.

Tutkailuni jälkeen päädyin Delfino nimiseen suomalaiseen verkkokauppaan, joka on erikoistunut huippulaatuisiin vuodevaatteisiin ja kylpyhuonetekstiileihin. Tilasin Himla sarjan pussilakanat ja näin ensikosketukseltani ainakin olen erittäin tyytyväinen näkemääni. Lopullisen mielipiteeni luon tietenkin käyttökokemusten perusteella, jolloin olen valmis hankkimaan pala kerralaan kaikki kolme paria.

 

6 Comments

 1. Happystarhome 11.8.2017

  Pellavalakanat taitaa viedä voiton 🙂 MEILLÄ EI OLE PELLAVALAKANOITA MUTTA USEAMPI JOKA ON NIITÄ KAVERIPIIRISSÄNI OSTANUT OVAT ANTANEET VAAN POSITIIVISTA PALAUTETTA…MUTTA MIELENKIINNOLLA JÄÄN ODOTTELEMAAN SINUN TULOSTASI 🙂 Kivaa viikonloppua <3

  Vastaa
  • Kotiprojekti 11.8.2017

   Kiva kuulla, että ystäväsi ovat tykänneet. Itse kyllästyin niiden ryppyisyyteen ja pölyisyyteen. Toisin kun noissa puuvillalakanoissa on ihanan ryhdikäs ja sileä pinta. Eikä se ole sellainen pölyinen ollenkaan. Nyt ainakin tykkään kovasti! 🙂

   Ihanaa viikonloppua sinullekin <3

   Vastaa
 2. Lende 16.8.2017

  Kiitos tästä! 🙂 juuri yks päivä mietin että nää ikean lakanat on tympeitä ja aattelin että vois vaihtaa kunhan keksin eka mistä tilaan uudet. Tuo nettisivu näytti lupaavalta. Tää blogi on muutenki ihana!

  Vastaa
  • Kotiprojekti 2.9.2017

   Hei ja anteeksi vastaukseni viivästyminen!

   Olen ollut todella tyytyväinen uusiin lakanoihimme, joten voin lämpimästi suositella.

   Kiitos kommentistasi ja ihanaa syksyä! <3

   Vastaa
 3. Pihla 2.9.2017

  Ihana blogi Katriina! Olen niin onnellinen puolestasi ja koko perheen puolesta uudesta projektista! Mukavaa seurata sen etenemistä. Oma lakanasuosikkini on satiiniset puuvillalakanat. Säästyy paljolta mankeloimiselta ja silittämiseltä…

  Vastaa
  • Kotiprojekti 2.9.2017

   Kiitos Pihla! <3

   Kiva kun löysit blogiin ja seurailet mukana projektimme etenemistä.

   Saatiiniset puuvillalakanat on varmasti ihanat, ja sehän on aina plussaa, jos ei tarvitse mankeloida ja silittää. Tosin siinä olen aina ollut laiska lakanamateriaalista huolimatta. 🙂

   Ihanaa syksyn alkua <3

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *